Artikel

Waarom de huidige verwarmings- en koelingssystemen moeten veranderen

Verwarming en koeling verbruiken nu al een enorme hoeveelheid energie globaal gezien. Met de toenemende vraag naar comfortabele huizen lijkt een verlaging van het energieverbruik onwaarschijnlijk. Hierdoor raakt de wereld verder verwijderd van het doel om de wereldwijde temperatuurstijging tot 2 graden te beperken. Bekijk de video om te zien hoe stadsverwarming en -koeling onze gebouwen op een duurzame manier comfortabel kunnen houden.

Groeiende vraag naar verwarming en koeling vraagt om energie-efficiëntie

Het beperken van de opwarming van de aarde tot 2 °C graden zal een enorme taak zijn, laat staan het halen van de doelstelling van het Akkoord van Parijs van 1,5 °C. Hoe kunnen we comfort en duurzaamheid met elkaar in balans brengen als gebouwen nu al goed zijn voor 40% van het wereldwijde energieverbruik en de vraag naar koeling alleen al tegen 2050 meer dan verdrievoudigd zal zijn?

Om aan de eisen van vandaag te voldoen en ervoor te zorgen dat we voorbereid zijn op de uitdagingen van morgen, hebben we duurzame innovaties nodig en moeten we efficiënter met energie omgaan. 

Stadsverwarming en -koeling zullen een grote rol spelen door hun vermogen om netoptimalisatie mogelijk te maken en hernieuwbare energie en energie-overschotten te integreren. Maar dit is alleen mogelijk met het juiste ontwerp en de juiste bediening.

De uitdagingen van de huidige verwarmings- en koelingssystemen

Het ontwerp van de huidige stadsverwarmings- en -koelingssystemen is niet altijd efficiënt, net zo min als de bediening ervan. Dit zorgt voor problemen als warmte- en drukverliezen en ongelijke warmteverdeling. 

Dit komt vooral omdat ze werken met setpoints voor de gebouwen met de hoogste eisen. Dit betekent dat de grootste energieverbruikers de toevoer bepalen voor het volledige netwerk. Hoe hoger de temperatuur, hoe minder energie-efficiënt en effectief het systeem zal zijn, wat uiteindelijk resulteert in een ongelijkmatige warmteverdeling en grote warmteverliezen.

Een ander kritisch punt is dat huidige warmtenetten nog steeds grotendeels afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. 75% van de verwarming in Europa komt op dit moment van fossiele brandstoffen. Op wereldschaal is het nog erger, daar zien we dat 90% van de warmtenetten gebaseerd waren op fossiele brandstoffen in 2022. 

Veel stadsverwarmings- en -koelingsbedrijven zijn al begonnen met het integreren van duurzamere energiebronnen. Dit omvat restwarmte van datacenters of afvalwaterzuiveringsinstallaties en hernieuwbare energiebronnen zoals wind en zon, maar we zijn er nog lang niet. Om het potentieel van netwerken voor verwarming en koeling echt te benutten, moeten we afstappen van het silodenken in onze verwarmingssystemen.

De wereld zal naar verwachting de temperatuurstijging van twee graden passeren die als limiet is gesteld.

75% van de verwarming in Europa is gebaseerd op fossiele brandstoffen. Met warmtenetten kunnen we restenergie benutten.

Het hernieuwbare en veilige potentieel van warmtenetten

Wereldwijd worden slechts 5% hernieuwbare energiebronnen ingezet voor stadsverwarmingsvoorzieningen. Maar veranderingen zijn zichtbaar. Aangestuurd door markten als China, Duitsland, Denemarken en Frankrijk zal het verbruik van hernieuwbare energie in stadsverwarming en -koeling naar verwachting wereldwijd met meer dan 40% toenemen.  

Door netwerken voor verwarming en koeling te ontwerpen en te gebruiken met geavanceerde oplossingen is het mogelijk om lagetemperatuurzones te creëren en de warmtevraag te verlagen.

Op deze manier zijn netwerken schaalbaar en kunnen energiebronnen als geothermische energie, zonne-energie en windenergie net als rest-energie zoals van afvalverbranding en warmte van industriële processen en datacenters geïntegreerd worden. Bronnen die momenteel nog verloren gaan.

Een bijkomend voordeel van warmtenetten is de leveringszekerheid. Door andere bronnen zoals zonne-energie en restwarmte te integreren, is stadsverwarming niet beperkt tot het gebruik van één type brandstof zoals steenkool of olie. Dit maakt eindgebruikers minder kwetsbaar voor prijsschommelingen of tekorten. 

Lees artikelen en case studies over hoe stadsverwarming de efficiëntie, veiligheid en flexibiliteit van het net kan verbeteren en tegelijkertijd hernieuwbare energie kan integreren en de kosten kan verlagen.

Ontdek onze intelligente en efficiënte pompoplossingen die helpen de prestaties van stadsverwarmingssystemen te optimaliseren, vandaag en morgen.

Zoek je meer informatie over warmtenetten?

Benieuwd naar de mogelijkheden van onze warmtenetoplossingen? Neem dan vandaag nog contact op met een van onze specialisten.