Artikel

De voordelen van gedecentraliseerde warmtevoorzieningen

Een typisch stadsverwarmingsnetwerk wordt doorgaans ontworpen en bediend met één centrale productie-installatie. Maar in een stad zijn er verschillende zones die verschillende temperaturen nodig hebben. Door het aanbod te decentraliseren is de temperatuur en druk aan te passen aan de vraag. In de video is te zien hoe dit bijdraagt aan het creëren van een veel efficiënter systeem en het integreren van hernieuwbare energiebronnen.

De huidige opstelling van warmtenetten is niet 'smart'

Verwarmen en koelen via warmtenetten is een van de meest populaire systemen ter wereld geworden. Om het enorme potentieel ervan te benutten, moeten we het slimmer aanpakken. 

Traditioneel wordt een stadsverwarmingsnetwerk meestal ontworpen met één centrale productie-installatie die distribueert naar een hele stad. De verschillende zones, zoals industriële-, commerciële- en woonzones ontvangen dezelfde hoge temperatuur.

Het probleem met deze aanpak is dat deze zones verschillende temperatuur- en drukeisen hebben.

In plaats van een enkele centrale toevoer kunnen we de levering decentraliseren. Zo wordt het mogelijk om de temperatuur en druk aan te passen aan de vraag, wat resulteert in een veel efficiënter systeem.

Lagere temperaturen helpen bij de integratie van hernieuwbare energiebronnen en restenergie

Een van de belangrijkste kenmerken van geavanceerde en duurzamere stadsverwarming van de vierde generatie is de toevoer van water op lagere temperatuur. 

In een centrale installatie wordt het water meestal toegevoerd op 90 °C. Met een gedecentraliseerde toevoer en lagetemperatuurzones kan dit worden teruggebracht tot slechts 50 °C.

Door de temperatuur in het netwerk te verlagen wordt het warmteverlies in de leidingen en de thermische belasting op het leidingwerk lager, en tegelijkertijd de capaciteit verhoogt en lekkages vermindert.

Dit betekent uiteindelijk dit dat er minder energie nodig is om water te verwarmen, waardoor zowel de kosten als de CO2-uitstoot worden bespaard. Watervoorziening op lage temperatuur stelt stadsverwarmingsbedrijven ook in staat meer hernieuwbare energiebronnen, zoals geothermische energie, te integreren. Tegelijkertijd kan de efficiëntie van thermische zonnecollectoren, windenergie en restwarmte van industriële processen worden verhoogd. 

Vooral restwarmte heeft een enorm potentieel. In Denemarken is er genoeg restwarmte uit afvalwater om meer dan 20% van de nationale behoefte aan stadsverwarming te dekken. In Europa kan warmtebesparing de totale warmtevraag met ongeveer 40% verminderen.

Een typisch stadsverwarmingsnetwerk is ontworpen met één centrale productie-installatie.

Door het aanbod te decentraliseren kunnen de temperatuur en druk worden aangepast aan de vraag.

Een flexibele oplossing die de leveringszekerheid ondersteunt

Een ander voordeel van gedecentraliseerde en slimme warmtenetten is de leveringszekerheid.

De afgelopen jaren hebben geopolitieke spanningen en de noodzaak om fossiele brandstoffen uit te faseren het bewustzijn rond energiezekerheid vergroot. Het is duidelijk geworden dat zelfs de kleinste verstoring de veiligheid en het comfort van mensen kan verminderen.

Een van de belangrijkste voordelen van warmtenetten ten opzichte van andere verwarmingsoplossingen is dat er meer dan één type brandstof mogelijk is. Stadsverwarming kan verschillende energiebronnen tegelijk gebruiken en de productie is uitermate flexibel, wat uiteindelijk de leveringszekerheid en productie-efficiëntie verhoogt.

Doordat warmtenetwerken niet beperkt zijn tot het gebruik van één type brandstof zoals kolen, olie of aardgas, zijn consumenten minder kwetsbaar voor prijsschommelingen, zoals we hebben gezien met de oorlog in Oekraïne en Covid-19. Als er een energiebron uitvalt, zijn er alternatieven beschikbaar. Warmtenetbedrijven kunnen op elk moment de goedkoopste energiebron kiezen, waardoor de kosten dalen. 

Met stadsverwarming wordt het ook mogelijk om warmte op te slaan, zowel van dag tot dag als van seizoen tot seizoen. Hierdoor zijn warmtenetwerken minder kwetsbaar voor storingen in specifieke energiesectoren. 

Lees artikelen en case studies over hoe stadsverwarming de efficiëntie, veiligheid en flexibiliteit van het net kan verbeteren en tegelijkertijd hernieuwbare energie kan integreren en de kosten kan verlagen.

Ontdek onze intelligente en efficiënte pompoplossingen die helpen de prestaties van stadsverwarmingssystemen te optimaliseren, vandaag en morgen.

Zoek je meer informatie over warmtenetten?

Benieuwd naar de mogelijkheden van onze warmtenetoplossingen? Neem dan vandaag nog contact op met een van onze specialisten.