Artikel
Wanneer waterschaarste realiteit wordt
Wereldwijd breiden steden zich snel uit - in 2030 woont 60% van de bevolking in een stedelijke omgeving - en de vraag naar veilig en schoon water groeit alleen maar.
En ondanks dat de vraag stijgt, blijven we onze beschikbare hulpbronnen vervuilen of verspillen. In totaal gaat 80% van al het afvalwater terug naar de natuur zonder dat het goed wordt gezuiverd. Tegelijkertijd verliezen we wereldwijd gemiddeld 30% van al het verpompte zoete water - en steden verliezen tot 60% van al het verpompte water als gevolg van slechte waternetwerken.
Het concept van waterschaarste is niet nieuw voor Mexico-Stad. De stad lijkt behoorlijk gewend te zijn aan tekorten, en importeert 40% van het water uit verre bronnen. Tegelijkertijd verliest de stad als gevolg van problemen met het leidingnet 40% van het verpompte water - en bovendien is er geen sprake van grootschalige recycling van afvalwater. Intelligente wateroplossingen kunnen dit soort verliezen aanzienlijk verminderen.
De waterinfrastructuur van veel steden is oud en verslechterd en simpelweg niet uitgerust om deze snelle groei aan te kunnen. Als onze steden met deze snelheid blijven uitbreiden, wat onderzoek bijna garandeert, dan zal de vraag naar water met 70% toenemen, en 2 miljard stedelijke inwoners zullen in 2050 met tekorten kampen.
We zien al veel grote steden in de wereld die Day Zero naderen, wat betekent dat deze steden - Londen, Miami, Peking, Mexico-Stad, Kaapstad om er maar een paar te noemen - het risico lopen om zonder drinkwater te komen te zitten. Om deze wereldwijde uitdagingen op het gebied van water te overwinnen zijn de juiste waterbeheeroplossingen voor watergebruik en -hergebruik van cruciaal belang. En de juiste mentaliteit is voor ons van essentieel belang om blijvende veranderingen door te voeren.