Case story
Cambodjaanse waterfabriek profiteert van 15% energie- en waterbesparing
We have made the price of producing water much cheaper and gained more profit, and we are able to provide enough water, which makes our customers happy.
In de Cambodjaanse provincie Takéo deed het waterleidingbedrijf wat het kon met de technologie die het had om drinkwater te leveren aan de kleine stad Doun Kaev en de omliggende 45 dorpen met ongeveer 44.000 mensen. De Takéo Safe Water Supply Company, opgericht in 1995, groeit jaar na jaar. Vandaag de dag omvat hun netwerk ongeveer 140 kilometer.
"Met een toevoer vanuit het Rokha Khnong-meer gebruikte de fabriek oudere modellen pompen uit Italië of China om gezuiverd water naar het netwerk te transporteren", zegt manager Sok Por. "Deze pompen werden alleen gecontroleerd met de drukmeter", zegt hij. "Het standby-productieteam deed controles en metingen op basis van deze meter."
Alles werd handmatig gedaan. Met een combinatie van de drukmeter en een tijdschema voor dagelijks watergebruik kon het team pompen toevoegen of onttrekken aan het netwerk gedurende elke dagelijkse cyclus. "Als de druk steeg en meer dan vier bar bedroeg, dan moesten we één pomp onttrekken om de druk te stabiliseren om te voorkomen dat de waterleidingen zouden barsten. Het standby-team moest dit regelmatig controleren."
Ondanks hun inspanningen schatte het team de benodigde druk soms te hoog in, wat leidde tot schade aan de leidingen, niet in rekening gebracht water ('non-revenue water', NRW) en verspilde energie, voegt hij toe. Takéo Safe Water Supply kende een hoge NRW van naar schatting 26%, hoge kosten op pomponderdelen voor vervanging, en ook: ontevreden klanten in de dorpen die het verst van de fabriek af wonen.
Dorpen zonder water
Zo ligt bijvoorbeeld het dorp Prek Pha-Aov op ongeveer 10 km van de fabriek. Voorheen stroomde hier slechts enkele uren per dag water uit de kranen, wat het zowel voor de bewoners als voor de lokale bedrijven moeilijk maakte.
"Vroeger toen er geen water was, was het heel moeilijk voor me", zegt Nab Orn, een plaatselijke inwoner bij haar thuis. "Ik wilde het wel gebruiken, maar er was geen water. Niets."
Ze zegt dat ze daardoor water heeft laten leveren aan het huis van haar familie waarvoor ze betaalde, of dat ze water heeft gekocht van andere dorpsbewoners. "Ik gaf veel geld uit aan water", zegt ze.
De oplossing
Takéo Safe Water Supply ging samenwerken met Grundfos om een beproefde technologie te implementeren - vraaggestuurde distributie (DDD) met een nieuw financieringsmodel genaamd een "Op prestaties gebaseerd contract".
"Voor de DDD voerde Grundfos eerst een audit uit van het pompsysteem van de Takéo-fabriek, inclusief de belangrijkste datapunten zoals druk, debiet en energieverbruik", zegt Aloysius Chan, manager van Grundfos Water Utility in Zuid-Azië. "Deze gegevens geven in feite een zeer nauwkeurige indicatie van de hoeveelheden NRW en het energieverbruik - wat de twee belangrijkste parameters zijn als we kijken naar water- en energiebesparingen."
Op basis van de resultaten van de audit installeerde Grundfos een DDD-systeem, inclusief pompen met hoog rendement voor waterdistributie, bedieningspanelen en druksensoren. Grundfos installeerde de sensoren op kritische punten in het netwerk. In dit geval één in het dorp Prek Pha-Aov. De sensor meet druk en debiet op basis van het lokale waterverbruik en stuurt deze informatie terug naar het bedieningspaneel in de waterfabriek. Na verloop van tijd leert het systeem het gebruikspatroon van het dorp van uur tot uur te voorspellen. "Het past de totale systeemdruk aan - of schakelt pompen in of uit om overeenkomstig te compenseren", zegt Chan.
Voor de medewerkers van de waterfabriek was het eerst moeilijk te geloven dat het systeem eigenlijk automatisch zou kunnen werken. Na jaren van handmatige aanpassingen en giswerk was het in het begin moeilijk om op het systeem te vertrouwen.
"Voordat ik het installeerde was ik bang dat de waterleiding zou kunnen barsten", aldus Sok Por. "Als de pomp die 's nachts water levert onder hoge druk staat, maar als minder klanten er gebruik van maken, dan had ik niet verwacht dat de pomp zichzelf zou uitschakelen. Ik had er echt niet zoveel van verwacht. Maar het is fantastisch gebleken, en laat zien dat het systeem volgens behoefte produceert. Het is het tegenovergestelde van wat ik dacht."
Op prestaties gebaseerd contract
In plaats van het hele DDD-systeem vooraf te betalen, betaalt Takéo in jaarlijkse termijnen, op basis van de besparingen die het heeft bereikt door te upgraden. Dus als het systeem naar verwachting gedurende vijf jaar X dollars bespaart op energie en NRW, dan stemt Takéo ermee in om 50% daarvan te betalen als betaling aan Grundfos voor de apparatuur, en dan houdt Takéo de rest.
"Voor contracten op basis van prestaties hoeven de operators van de waterfabriek slechts een zeer minimale investering te doen om de nieuwste technologie op het gebied van pompen te krijgen", aldus Chan. "Ten tweede kunnen ze de prestaties verantwoorden in termen van cijfers." Het systeem verzamelt digitale gegevens in real-time, waardoor een dagelijkse en langdurige bewaking mogelijk is: Behoudt het een stabiele druk op de kritische punten? Presteren de pompen op de best mogelijke manier?
"Het kwantificeerbare, het meetbare, ontbreekt in veel zuiveringsinstallaties, en daarmee zijn ze in staat om de prestaties van de pompen te kwantificeren en te verantwoorden", aldus Chan. "Ze kunnen de doorstroming verantwoorden, ze kunnen het energieverbruik verantwoorden, ze kunnen zelfs de druk waarmee ze verpompen verantwoorden. En ze zien een complete trend over een bepaalde periode."
Het resultaat
De dorpen rondom de waterfabriek hebben nu 24 uur per dag water. Inwoners hoeven niet langer extra water te kopen. Ze hoeven alleen maar de kraan open te draaien.
"Nu hebben we water. Mijn familie en ik voelen ons op ons gemak", zegt Nab Orn. "Als we water moeten gebruiken om te koken of te koken, dan is het niet zo moeilijk als voorheen. We kunnen alles rondom het huis planten - zelfs tijdens het zomerseizoen. Ook willen sommige dorpsbewoners een bedrijf runnen met de verkoop van Kuy Teav (soep) of koffie. Nu hebben ze genoeg water hiervoor."
Voor de waterfabriek betekende het systeem besparingen op veel gebieden - en een nieuwe manier van werken.
Na één jaar heeft de fabriek het volgende bereikt: 20% besparing op energieverbruik, 13% minder NRW-waterverliezen als gevolg van lekkages, en 29% minder leidingbreuken.
"Ik ben zeer tevreden met de installatie van dit nieuwe systeem", aldus Sok Por. “Ten eerste besparen we op elektriciteit. Ten tweede besparen we op grondstoffen - de chemicaliën die nodig zijn voor de zuivering. Tot slot beperken we de verliezen. We leveren het water op basis van de benodigde druk van de klanten. Het stroomt precies zoals ze nodig hebben. Het is totaal anders dan voorheen."
Daarnaast stelt het DDD-systeem de fabriek in staat om "aanzienlijk" te bezuinigen op personeel, zegt hij, aangezien zijn medewerkers de pompen niet langer op alle uren van de dag hoeven te bewaken.
Technisch manager van de fabriek, de heer Sila, zegt: “We zijn overgestapt op een nieuwe technologie zodat we winst konden maken. Winst die we verloren hebben aan elektriciteit, chemicaliën, leidingbreuk of waterlekkage uit leidingen. We hebben veel bespaard nadat we de nieuwe technologie hadden geïnstalleerd."
De heer Sila voegt toe: "We hebben de prijs van het produceren van water veel goedkoper gemaakt en meer winst gemaakt, en we zijn in staat om een constante watervoorziening te bieden, wat onze klanten gelukkig maakt."