Artikel
Verminder CO2-emissies met lage temperatuurzones in stadverwarming
Grundfos iGRID is een warmtenetoplossing met lage aanvoertemperatuur. Hierdoor wordt het warmteverlies beperkt, CO2-uitstoot verminderd en is het mogelijk om hernieuwbare energiebronnen te integreren. Om een idee te geven, hiermee kan gratis energie vrijgemaakt worden voor meer dan 1,3 miljoen Europese huishoudens.
Stadsverwarming heeft een centrale plaats binnen de energietransitie in Europa omdat het de mogelijkheid biedt om energie uit onstabiele hernieuwbare energiebronnen zoals wind en zon op te slaan. Deze kunnen vervolgens worden gebruikt om een stijgende vraag naar verwarming te dekken en zo een essentiële bijdrage leveren aan de Europese ambitie om de CO2-uitstoot tegen 2030 met 40% te verminderen.
Het algemene besef is dat hiervoor de temperaturen in stadsverwarmingsnetten omlaag moeten.
De toekomst van stadsverwarming is vraaggestuurd
Grundfos iGRID deelt verwarmingsnetten op in kleinere lage temperatuurzones met vergelijkbare gebouwkenmerken. Het betekent dat niet langer het ene gebouw met de hoogste temperatuurvraag bepalend is voor het net maar dat er een gedifferentieerde opstelling op basis van de werkelijke vraag per zone is.
Het warmteverlies wordt beperkt door de temperaturen te optimaliseren op basis van realtime gegevens van iGRID-meetpunten die dicht bij de verbruikers zijn geplaatst. De gegevens worden gebruikt voor de iGRID Temperature Zone die gebruik maakt van een mengkring en een iGRID Temperature Optimiser om de aanvoertemperatuur te verlagen tot precies het vereiste niveau - niets meer en niets minder.
Bij de installatie van de iGRID Bypass Cabinet ontvangen gebruikers onmiddellijk warm water, zelfs in de zomer wanneer de vraag laag is, en met een minimum aan toevoerwater dat in de retourleiding wordt gebypassed.
Door de temperaturen te verlagen en waar nodig druk toe te voegen met deze iGRID oplossingen, is het warmteverlies beperkt, wordt de levensduur van de activa verlengd en zijn meer hernieuwbare energiebronnen te gebruiken.
iGRID voorziet ook in automatische balancering van de zone op basis van realtime gegevens, in plaats van het handmatig wijzigen van setpoints op basis van theoretische hydraulische modellen.
25% Warmteverliesreductie in de regio Groot Kopenhagen
Een Grundfos iGRID opstelling in de Kopenhaagse buitenwijk Gentofte laat een vermindering van het warmteverlies zien van bijna 19% in jaar 1 en een verwachting van meer dan 26% in jaar 2. Dit leidt tot een rendement op de investering van het volledige project in minder dan 3 jaar.
In een gebied met ca. 300 grote villa's betekent dit een jaarlijkse warmteverliesreductie van meer dan 680 MWh, wat overeenkomt met een CO2 vermindering van 165 ton, uitgaand van de gemiddelde 2017 EU CO2-index (GaBi).
Onze projecten tot dusver laten een potentieel zien om het warmteverlies met ongeveer 20-30% te verminderen.
Gratis verwarming voor 1,3 miljoen huishoudens
Op basis van de Euroheat & Power landenstatistieken 2017 bedraagt de hoeveelheid verkochte energie in Europese stadsverwarming ongeveer 415 TWh.
Wanneer we uitgaan van een temperatuursverlaging met 20°C in de helft van dit net door zones en rekenen met een huidig warmteverlies van 20%, resulteert dit tot een potentiële daling van het warmteverlies met meer dan 15 TWh en een reductie van de koolstofuitstoot met 3.700.000 ton.
Met een gemiddeld warmteverbruik van 12 MWh per huishouden in de EU, komt dit neer op gratis verwarming voor 1,3 miljoen huishoudens, alleen door optimalisering van de temperatuur!
Elke zone kan bovendien worden uitgerust met bijvoorbeeld warmtepompen, waardoor de zones zouden veranderen in grote flexibele thermische batterijen die hernieuwbare elektrische energie kunnen gebruiken wanneer het elektriciteitsnet geen buitensporige hoeveelheden energie kan verkrijgen uit fluctuerende bronnen zoals wind en zon.
Meer weten?
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden die iGRID biedt? Of wil je meer weten over toekomst van districtsverwarming. Laat het ons weten.