Kvantificering af øget produktivitet gennem forbedret indeklima
I dette modul bliver du guidet gennem en beregning, der viser effekten og værdien af et forbedret indeklima, hvor lufttemperaturen optimeres ved at sænke temperaturer over 24 °C og hæve temperaturer under 20 °C.
Et vandbaseret, eller strålebaseret, køle- eller varmeanlæg bruger vand som kølemiddel i stedet for luft, og det medfører mange fordele.
For eksempel: Jo bedre indeklimaet i en bygning er, jo højere er brugertilfredsheden, og jo bedre er produktiviteten.
For at forstå sammenhængen mellem indeklima, brugertilfredshed og produktivitet ser vi i dette modul på den værdiskabelse, der kvantificerer værdien af øget produktivitet i sammenhæng med lufttemperaturen i et storrumskontor.
De faktiske værdiberegninger er baseret på tal fra REHVA Guidebook nr. 6. "Indoor Climate and Productivity in Offices".
Forskning har vist, at hvis lufttemperaturer over 24 ˚C reduceres med blot 1 °C, stiger produktiviteten med ca. 1,5 %. Og hvis lufttemperaturer under 20 °C øges med 1 °C, stiger produktiviteten med ca. 2 %.
Lad os se nærmere på, hvordan vi kan beregne besparelserne. Først ser vi på besparelser ved at sænke temperaturer over 24 °C med 2 °C.
For det første skal vi beregne de samlede omkostninger i de varme timer. Det gør vi ved at indtaste det antal timer om dagen, hvor temperaturen er over 24 °C.
Gang det med antal arbejdsdage om året og antal ansatte. Så får vi det samlede årlige antal varme timer. Dette ganger vi med den samlede timeløn, som er den gennemsnitlige månedsløn pr. medarbejder divideret med den gennemsnitlige månedlige arbejdstid.
Nu har vi de samlede årlige lønomkostninger i de varme timer.
Når vi sænker temperaturen med 2 °C, skal vi gange effektivitetsgevinsten, som er 1,5 %, med 2. Nu har vi den samlede årlige lønbesparelse, som vi opnår ved at sænke temperaturen med 2 °C.
Lad os nu se på besparelserne ved at øge temperaturer under 20 °C med 2 °C. Regnestykket er næsten det samme. Men vi skal selvfølgelig starte med antallet af timer pr. dag, hvor temperaturen er under 20 °C. Og effektivitetsgevinsten er lidt højere, så vi kan gange omkostningerne med to gange 2 % for at finde den samlede årlige besparelse.
Du kan selv beregne din besparelse ved hjælp af den interaktive PDF, som du kan downloade fra siden, hvor du fandt dette onlinekursus.
Side 2 omhandler eksemplerne, hvor temperaturen er over 24 °C. Du skal blot udfylde antal varme timer om dagen, antal arbejdsdage pr. år dit personales gennemsnitlige månedsløn, den gennemsnitlige månedlige arbejdstid, og hvor mange ansatte du har. Så beregnes besparelserne automatisk for dig med det samme.
Side 3 omhandler temperaturer under 20 °C og fungerer på samme måde. Når du er færdig, kan du selvfølgelig gemme PDF-filen på din PC og dele resultatet med dine kolleger.