Onderzoek En Inzicht

Warmtewisselaar

Warmtewisselaars worden gebruikt in verwarmingssystemen om twee media te scheiden, waarbij tegelijkertijd warmte van het ene aan het andere medium wordt overgedragen. De focus ligt hierbij op de overdracht van warmte van de ene vloeistof naar de andere. Maar ook verschillende typen gas-naar-vloeistof en gas-naar-gas warmtewisselaars zijn gebruikelijke componenten in HVAC-systemen.

Er zijn twee hoofdtypen warmtewisselaars voor vloeistof-naar-vloeistof:

  • Platenwarmtewisselaars
  • Buiswarmtewisselaars

Warmtewisselaars worden gebruikt in verwarmingssystemen om twee media te scheiden, waarbij tegelijkertijd warmte van het ene aan het andere medium wordt overgedragen. Een voorbeeld van dit type toepassing is een verwarmingssysteem met indirecte stadsverwarming. Hierbij wordt een warmtewisselaar gemonteerd direct na de toevoerleiding naar het gebouw. De warmte wordt via de warmtewisselaar vanuit het stadsverwarmingswater aan de primaire zijde overgebracht naar de secundaire zijde. Zo komt het verwarmingswater van het gebouw nooit in direct contact met het stadsverwarmingswater.

Platenwarmtewisselaars worden in hoge mate gebruikt bij de productie van huishoudelijk warm water, omdat dit efficiënt en ruimtebesparend is in vergelijking met warmwatertanks.

Er bestaan vele typen warmtewisselaars, en ze kunnen worden gerangschikt naar gelang hun doel, zoals vloeistof/vloeistof, vloeistof/gas en gas/gas. Ze kunnen ook worden gerangschikt op basis van hun stromingspatroon, zoals tegen-, parallel- en dwarsstroom.

Bepaalde onderdelen van het verwarmingssysteem kunnen direct zijn, terwijl andere indirect zijn, afhankelijk van het nutsbedrijf. De stadsverwarmings- of ketelzijde van de warmtewisselaar wordt het primaire systeem genoemd. De gebruikers- of warmteafgevende zijde wordt het secundaire systeem genoemd.

Het plaatsen van een warmtewisselaar maakt het mogelijk om eventuele schade door lekkages vanuit het stadsverwarmingssysteem te minimaliseren. Het voorkomt ook problemen die kunnen ontstaan door drukvariaties in het stadsverwarmingssysteem. Nadelen zijn onder andere bedrijfsverliezen, lagere aanvoertemperaturen en periodiek te hoge retourtemperaturen.

Grundfos-pompen maken meestal deel uit van ketel- en verwarmingssystemen waarbij een warmtewisselaar nodig is.

Gerelateerde producten

Vind producten van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.

Verwante toepassingen

Vind toepassingen van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.