Een algemene inleiding tot menglussen
Leer meer over de theorie achter menglussen, de verschillende soorten menglussen en wat ze onderscheidt.
Menglussen maken het mogelijk om watertemperatuur te regelen. Deze module dient als een algemene inleiding tot menglussen, waarom ze worden gebruikt en hoe ze eruit zien. We zullen ook ingaan op de verschillende onderdelen van een menglus.
Laten we beginnen. Menglussen zijn bedoeld om de temperatuur van water aan te passen. Ze hebben een primaire en een secundaire kant. Het water aan de primaire kant wordt aangestuurd door het ventiel en het water aan de secundaire kant wordt aangestuurd door de pomp.
Simpel gezegd is het hoofddoel van een menglus om het primaire water in een bepaalde verhouding te mengen met het retourwater om zo de vereiste temperatuur te verkrijgen. Maar waarom zou je hiervoor een menglus gebruiken? Een van de belangrijkste redenen is dat je met een menglus verschillende temperatuurzones kan creëren in gebouwen.
Grotere gebouwen zijn doorgaans onderverdeeld in zones. Al deze zones hebben andere behoeften. Als een deel van het gebouw bijvoorbeeld minder zon krijgt, dan kan het zo zijn dat dat deel meer verwarmd moet worden.
De verwarmingsbehoefte kan ook afhangen van het gemiddelde gebruik. Kantoren zijn bijvoorbeeld meestal van maandag tot vrijdag open, maar winkelgebieden blijven de hele week open. Om de watertemperatuur van een bepaalde zone te regelen, heb je een menglus nodig.
Elke zone heeft een verwarmingsinstallatie die bestaat uit radiatoren, een vloerverwarmingssysteem, of een luchtbehandelingsinstallatie. Deze systemen werken allemaal met een andere temperatuur. Bovendien zal het gebruik van buitentemperatuurcompensatie, waarbij de temperatuur wordt aangepast aan de buitentemperatuur, meestal leiden tot een afname van transmissieverlies.
Energiebesparingen kunnen in dat geval oplopen tot 5-10% Met buitentemperatuurcompensatie kan je dus optimaal comfort bereiken met het laagst mogelijke energieverbruik. Er bestaan verschillende soorten menglussen.
De twee meest voorkomende soorten zijn het perscircuit met een tweewegklep en een mengcircuit met een driewegklep. Laten we hier wat dieper op ingaan. Bij een injectiecircuit met een tweewegklep zal de primaire pomp meestal water de menglus in persen via de primaire kant van de klep.
In een mengschakeling met een driewegklep bevindt de pomp zich aan de secundaire kant. Vanaf hier zuigt de pomp het water via de open klep de menglus in. Nu je een beeld hebt van de verschillende circuits, kunnen we een kijkje nemen naar de verschillende onderdelen van een menglus.
Allereerst is er de regelklep. Deze klep reguleert het medium en regelt dus ook de temperatuur van het medium. Vervolgens heb je de balanceerklep. Door te balanceren aan de primaire kant kan je watertekorten tussen zones voorkomen en zo bijdragen aan een optimale delta-T tussen de debiet- en retourkant.
Daarnaast bevatten menglussen ook een drukverschilregelaar. In systemen met een wisselend debiet zal de druk aan de primaire kant ook wisselen. Als de druk toeneemt tot boven het gewenste niveau, zal de drukverschilregelaar ervoor zorgen dat de juiste hoeveelheid water alsnog wordt aangevoerd.
Daarnaast zijn er ook terugslagkleppen. De taak van deze kleppen is simpelweg om ongewenste terugstroom te voorkomen. Tot slot zijn er nog de regelaar en de temperatuursensoren. Door input te ontvangen van zowel de applicatie als de buitentemperatuursensoren kan de regelaar de watertemperatuur regelen door middel van een stooklijn.
Als je de menglus aansluit op een Building Management System kan je het systeem op afstand bedienen en bewaken. Tot dusver deze inleiding tot menglussen. Laten we het nog even samenvatten. Menglussen zijn nodig om de temperatuur van een circulerend medium aan te passen.
Door de afzonderlijke zones in een gebouw te regelen met een menglus kan je optimaal comfort realiseren en toch ook energie besparen met behulp van buitentemperatuurcompensatie. Er zijn verschillende soorten toepassingen en hydraulische circuits voor verschillende omstandigheden.
Tot slot, kan je een menglus ter plaatste of op afstand bedienen met een BMS-oplossing.