Pompaudits en belastingsprofielen
Ontdek hoe een pompaudit u kan helpen bij het ontwerpen van het optimale temperatuurregelsysteem
De meeste industriële processen vertrouwen direct op verwarmings-, koel- of vriessystemen. Veel van deze systemen zijn echter niet efficiënt ontworpen, wat resulteert in duur onderhoud en hoge energierekeningen.
Eén van de belangrijkste boosdoeners is het gebruik van pompen met constant toerental en regelventielen die geen rekening houden met variaties in de belasting. Dit betekent dat zelfs wanneer de behoefte aan koeling laag is, bijvoorbeeld tijdens de nacht, de pompen op volle snelheid draaien.
Met andere woorden, er zit potentieel in het herkennen van het belastingsprofiel en het ontwerpen van een temperatuurregelsysteem dat zich aanpast aan de specifieke behoeften. Laten we eens naar een paar voorbeelden uit een koelsysteem kijken om dit punt te illustreren:
Als het belastingsprofiel van een koelsysteem een relatief consistent, groot debiet laat zien, dan verlaagt het overschakelen van een niet-geregelde pomp naar een pomp die geregeld wordt door differentiële druksensoren het energieverbruik met bijna 12 %. Als u echter overschakelt naar een temperatuurgeregeld, vraag gestuurd systeem zal de besparing oplopen tot wel 36%.
Als daarentegen het belastingsprofiel een vrij laag debiet laat zien met weinig piekperioden in de loop van een dag, zal een differentieel druksysteem het energieverbruik met bijna 30 % verlagen. Maar in dit geval zal een temperatuurgeregeld systeem de energiekosten verlagen met maar liefst 72 %.
Dergelijke besparingen zijn een overtuigend argument voor systeemoptimalisatie, maar slechts weinig organisaties zijn zich bewust van het belastingsprofiel van hun pompen. In dit geval geeft een pompaudit goed inzicht in uw besparingsmogelijkheden.
Een pompaudit is in principe het in kaart brengen van de prestaties van uw systeem op basis van een meting op locatie van de bestaande pompen. De mensen die de pompaudit verrichten, maken gebruik van geavanceerde apparatuur voor het meten van de differentieeldruk en het energieverbruik, evenals de temperatuur, dichtheid en viscositeit van de vloeistof.
Het resultaat van een pompaudit is een rapport, waarin het huidige pompsysteem wordt vergeleken met een aanbevolen alternatief en met gegevens over investeringskosten en grafieken die de rentabiliteitsdrempel van nieuwe investeringen illustreren.
Het opvolgen van de aanbevelingen van een pompaudit biedt financiële en operationele voordelen en is goed voor het milieu.
Ten eerste zult u uw bedrijfsprestaties kunnen verbeteren door uw bedrijfskosten te verlagen. Met een besparingsmogelijkheid van ruim 70 % is de terugverdientijd voor de optimalisatie van pompsystemen slechts 1-5 jaar.
Ten tweede krijgt u een compleet en gedegen overzicht van het gehele pompsysteem. Hiermee zorgt u dat het productieproces soepel blijft lopen, voorkomt u uitval en kunt u uiterst nauwkeurig onderhoudswerkzaamheden plannen.
Tot slot zult u de uitstoot van C02 met gemiddeld 30 % kunnen verlagen. Dit zal het groene imago van uw bedrijf verbeteren en helpt bij het voldoen aan de strengste energievoorschriften.
Dus samengevat:
Niet-geregelde temperatuurregelsystemen die geen rekening houden met het belastingsprofiel kunnen veel profijt hebben van optimalisatie.
Een pompaudit geeft u een overzicht van belastingsprofielen en concrete ontwerpaanbevelingen.
Het volgen van de aanbevelingen leidt tot energiebesparing, verhoogde betrouwbaarheid en minder milieubelasting