Industrieel afvalwater zoals wij het kennen
Ontdek industrieel afvalwater en leer over het belang van waterkwaliteit en diverse behandelingsmethoden.
Dus, Marco, we weten dat het hergebruiken van water erg belangrijk is.
En in de toekomst wordt het nog belangrijker, dus het is cruciaal dat we afvalwater behandelen om het te kunnen hergebruiken in industriële processen of zelfs als drinkwater.
Maar ik neem aan dat er verschillen bestaan tussen gemeentelijke afvalwaterbehandeling en industriële afvalwaterbehandeling?
Dat klopt helemaal, Carsten.
Er zijn verschillen.
In een gemeente heb je een soort gesloten omgeving met een ingang naar het gemeentelijke afvalwatergebied.
In de industrie hang het af van de sector waar je zit.
Zit je in de voedingsindustrie, dan bevat het water veel organische stoffen, en dat vraagt om een andere behandeling dan bijvoorbeeld het afvalwater uit de halfgeleiderindustrie met een hoog anorganisch en zoutgehalte.
Je hebt verschillende behandelingsmethoden nodig.
Daarnaast heb je ook nog het gebied van, bijvoorbeeld, industrieterreinen, waar verschillende bedrijven verschillende soorten water uit verschillende industrieën in het waternetwerk lozen.
In de textielindustrie bijvoorbeeld heb je ofwel een organische of én anorganische belasting afhankelijk van waar je in het textielproductieproces zit.
Maar uiteindelijk wordt het allemaal verzameld in één complexe watermatrix.
Dan is het natuurlijk belangrijk dat je weet wat je met dat water moet doen en hoe je het moet verwerken.
Maar dat klinkt alsof we meer moeten kijken naar de behoeften van de klanten, omdat de behandeling van het water en het gebruik ervan door de klanten geheel afhankelijk is van de sector.
Volgens mij hebben we daar wel een aantal goede voorbeelden van, toch?
Ook hier is het belangrijk om aandacht te hebben voor wat de klant precies doet en in wat voor markten de klant zit.
We bezochten brouwerijen.
De brouwerijindustrie is over de hele wereld te vinden en heeft een hoog waterverbruik en wij moesten op een of andere manier achterhalen hoe de waterkwaliteit door het proces heen varieert, en aan wat voor eisen het behandelde water vervolgens moet voldoen. Er liggen dus uitdagingen.
Bijvoorbeeld: als u water hergebruikt, bestaat er een neiging tot biologische hergroei, vooral wanneer het water organische stoffen bevat.
We moeten dus oplossingen bepalen voor onze klanten die bijvoorbeeld biologische problemen hebben in hun koeltorens.
Klanten kunnen dus verschillende behoeftes hebben, er zijn verschillende toepassingen waarbij het water verschillende manieren van behandeling vereist, en er gelden verschillende eisen aan de waterkwaliteit.
In de halfgeleiderindustrie bijvoorbeeld hebben sommige klanten een bepaald behandelingstype nodig terwijl andere klanten die in de vrachtwagenwasserij zitten een ander soort behandelingstype vereisen.
Er is dus geen universele oplossing die voor iedereen werkt, of wel?
Nee, in dit gebied werkt én universele aanpak niet.
Je moet de verschillende watertypen begrijpen, de verschillende belastingstypen in de industrie in kwestie.
En dat is wat we nu aan het proberen zijn om onze klanten te helpen hun uitdagingen te overwinnen.
Wat betreft het ontwikkelen van specifieke oplossingen, op het gebied van water-hergebruik in koeltorens bestaat er een neiging tot biologische hergroei, wat invloed heeft op de prestaties, dus hebben we een specifieke oplossing nodig met betrekking tot biocidedosering, monitoring van chemicaliën en metingen van wat er allemaal in een koeltoren gebeurt.
Hetzelfde geldt voor filtratiesystemen.
Afhankelijk of je werkt met organisch of anorganisch water moet je rekening houden met de verschillende aspecten en met onze componenten,onze producten en de subsystemen.
Ons doel is om in alle behoeftes van onze klanten te voorzien.
En dit is iets dat we in de toekomst nog verder willen ontwikkelen.