Prestatieregeling in grondwatertoepassingen
Kom meer te weten over de verschillende opties voor het regelen van de prestaties van grote pompen en hun voor- en nadelen.
Als een pomp te klein is en daardoor niet in staat is de vereiste flow of druk te leveren, zijn er grenzen aan wat er kan worden gedaan om de prestaties te vergroten - vaak is de enige oplossing het vervangen van de pomp. Als de pomp echter te groot is, dan kunnen er diverse dingen gedaan worden om de flow- en drukprestaties te optimaliseren.
In deze opdracht komt u meer te weten over de verschillende opties voor prestatieregeling en de voor- en nadelen van elke oplossing.
Laten we beginnen met de meest effectieve oplossing: Snelheidsregeling. Door een toerentalregelaar in combinatie met bijvoorbeeld een druksensor te installeren, wordt de pompsnelheid automatisch aangepast aan de vraag voor de optimale druk en flow op elk moment.
Aangezien de pomp nooit met een hogere snelheid draait dan wat op dat moment nodig is - zoals het geval zou zijn bij een constante snelheid - is de energiebesparing aanzienlijk. In feite vertaalt een verlaging van de snelheid met bijvoorbeeld 10% zich in een energiebesparing van bijna 30%, omdat de energie zich drie keer zo sterk verandert als de snelheid.
Naast betrouwbare prestaties en energiezuinig functioneren bevat een toerentalregelaar ook een ingebouwde pomp- en motorbescherming. Dit beschermt uw installatie tegen allerlei soorten elektrische overbelasting, zoals te veel ampère, over- en onderspanning en onbalans in fasespanningen.
De pompprestaties kunnen ook goed worden geregeld door middel van kleppen. Een smoorklep vergroot de wrijving in het systeem om de flow te verlagen.
Vanuit het oogpunt van energie-efficiëntie is het echter geen verstandige oplossing. Dit komt doordat de regeling wordt uitgevoerd door de klep die druk uit de flow haalt - de pomp blijft deze flow creëren, ondanks de begrenzing.
Het kan worden vergeleken met bij een auto wanneer het gas vol wordt ingetrapt en tegelijkertijd de rem om snelheid te minderen.
Een andere manier om de prestaties van een pomp te regelen, is het aanpassen van de waaierdiameter. Dit wordt gedaan door de diameter van de waaier steeds iets meer te verkleinen om zo precies de vereiste druk en flow te verkrijgen.
Het aanpassen van de waaier is een redelijk dure oplossing, maar het werkt goed voor het verlagen van zowel de flow als de druk. Belangrijk om te weten is echter dat als de waaiers zijn gewijzigd, het niet meer mogelijk is om terug te gaan naar de oorspronkelijke diameter. Als er ooit meer druk nodig mocht zijn, dan moet de pomp of in ieder geval de waaier vervangen worden.
Zoals u heeft gezien, bestaan er meerdere opties betreffende de prestatieregeling:
- Snelheidsregeling
- Smoren
- Aanpassing van diameter waaier
Elk van deze opties geeft het gewenste resultaat, maar de operationele kosten en de energie-efficiëntie variëren.