Een inleiding in schemasjablonen en gegevensnormen in Building Information Modeling (film)

Leer hoe u schema‘s en gegevensnormen kunt integreren in uw BIM-project en een overzicht van de voordelen hiervan voor uw ontwerpwerkstroom kunt krijgen.

Building Information Modeling - oftewel BIM - wordt gedefinieerd als een informatiemodel dat bestaat uit een of meerdere gegevensbronnen waarvan onderdelen kunnen worden gedeeld met alle belanghebbenden en dat gedurende de gehele levenscyclus van een gebouw kan worden behouden. Bij het implementeren van BIM in een specifiek project is het belangrijk de juiste schema's te integreren om een zo goed mogelijk inzicht in uw project te krijgen. Om hierbij te helpen heeft Grundfos voor elke productgroep een aantal schemasjablonen ontwikkeld.

In deze cursus maakt u kennis met de verschillende schemasjablonen en leert u hoe deze van pas komen in uw BIM-project. We presenteren ook diverse gegevensnormen en laten zien hoe deze u helpen om uw project beter te begrijpen.

Maar voordat we dieper op deze gegevensnormen en schemasjablonen ingaan, gaan we eerst kennismaken met Autodesk Revit. Kort gezegd is Autodesk Revit een van de belangrijkste schetsinstrumenten in de BIM-ontwerpwerkstroom en het platform van deze cursus.

Het is eveneens de tool waarin wij onze schema's en schemasjablonen kunnen terugvinden. Schedule view templates zijn view templates die de schema's, materiaal take-offs, sheet lists, view lists, note blocks en views weergeven die van een compositie zijn gemaakt. Schedule views worden net als andere views gemaakt en gewijzigd in Autodesk Revit. Dit omvat de overdracht met projectnormen.

Bruikbaar tijdens het schemaproces zijn de diverse gegevensnormen en schemasjablonen van Grundfos die zijn gebaseerd op Grundfos-pompen. Er is een schemasjabloon voor elke productgroep. Daardoor kunt u vrijwel elk soort sjabloon vinden dat aansluit op uw behoeften.

Laten we als voorbeeld nemen dat we een schemasjabloon voor Grundfos MAGNA3 willen integreren. Ten eerste gaat u naar het Grundfos Product Center en zoekt u de betreffende productfamilie op. Selecteer Grundfos MAGNA3 en u krijgt een breed scala aan gegevensnormen te zien waaruit u kunt kiezen.

Geen project is hetzelfde. Het is belangrijk te weten dat er geen wereldwijde norm bestaat voor welke gegevens er in een project moeten worden opgenomen. Op basis hiervan heeft Grundfos verschillende BIM-assets-versies gemaakt. Deze kunnen worden gedownload via het Grundfos Product Center.

Deze verschillende versies zijn allemaal vormgegeven volgens de belangrijkste richtlijnen, zoals BIMMEPaus, CIBSE PDT en COBie. Zo kunt u ervan uitgaan dat de objecteigenschappen zijn ingesteld volgens de meest voorkomende wensen. Als u twijfelt over welke gegevensstandaard u moet selecteren, dan is het de veiligste keuze om de standaardversie te nemen.

Als u het object hebt gedownload via het Grundfos Product Center kunt u de productfamilie laden en verdergaan met uw project. Dan komen schemasjablonen om de hoek kijken. Grundfos levert diverse schemasjablonen die niet alleen configuraties met uitleg over productfunctionaliteit bieden, maar deze besparen bestekschrijvers de tijd en inspanning die nodig zijn voor het creëren van handmatige schema‘s. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat het sjablonen zijn en dat u natuurlijk ook handmatig schema‘s kunt maken als u dat liever doet.

Zodra u het juiste sjabloon hebt gevonden, laadt u deze in uw Revit-project. Door schemasjablonen in uw project te integreren, krijgt u een eenvoudig overzicht op een blad in plaats van een complexe hoeveelheid gegevens die (voor sommigen) onbegrijpelijk kan lijken. 

Hiermee krijgt u alle pomp- en onderdeleninformatie zodat u alles kunt leren wat u moet weten over de Grundfos MAGNA3, waaronder de meest gevraagde elektrische, identiteits-, operationele en mechanische gegevens.

Voordat we afsluiten vatten we alles samen.

Om te beginnen geldt een gegevensnorm voor gegevens van het hele model, waardoor een holistische aanpak al in een vroeg stadium mogelijk is.

Ten tweede worden gegevensnormen opgesteld volgens gegevensschema‘s die algemeen in trek zijn, wat inhoudt dat u er waarschijnlijk een vindt op basis van uw behoeften.

Vervolgens zijn er schemasjablonen voor elke productgroep, zodat u makkelijk een geschikte match vindt.

Ten slotte bieden schemasjablonen u alle benodigde gegevens. Dit bespaart u de tijd en de inspanning van het maken van een handmatig schema.

Cursus overzicht

Modules
Modules: 2
Doorlooptijd
Doorlooptijd: 15 minuten
Moeilijkheid
Moeilijkheid: Gemiddeld