Case story
Totaaloplossing voor menggroepen - Slim mengen met cloud-monitoring
Het is veel makkelijker om met een totaaloplossing te werken dan om zelf elk afzonderlijk onderdeel te ontwerpen en installeren. Ook de naadloze interactie tussen de besturingseenheid en de pomp is een groot voordeel.
“Voor het leveren van warmte is het voor ons cruciaal om de prestaties van onze installaties nauwkeurig te volgen en zo nodig te optimaliseren. Daarom zijn we in een vroeg stadium gaan kijken naar alternatieve oplossingen voor menggroepen”, vertelt Alexander Grafe, Technisch Directeur bij OVE. Deze middelgrote energieleverancier met meer dan 450 panden in heel Duitsland heeft een integrale aanpak om wijken op innovatieve en duurzame manier van energie te voorzien.
OVE hoorde in 2017 voor het eerst over MIXIT-menggroep van Grundfos. “Dit was precies de totaaloplossing met geïntegreerde pompbesturing die we zochten”, weet Grafe nog. “We spraken Grundfos op een beurs en kort daarna hadden we het eerste project met MIXIT voltooid.” OVE heeft nu meer dan 30 warmte-installaties in bedrijf en is overgestapt op de nieuwste generatie MIXIT-menggroepen, die in het voorjaar van 2021 zijn gelanceerd.
MIXIT in de praktijk
Het eerste OVE-project waarbij de nieuwe menggroep in gebruik is genomen is een wooncomplex in Bad Rothenfelde, en dient als referentiegebouw. Medio 2021 werden de eerste acht woningen opgeleverd, gevolgd door nog eens acht woningen in een tweede bouwfase in 2022. De warmte-infrastructuur voor alle zestien woningen is al volledig ontworpen.
De warmte wordt voornamelijk opgewekt door een wkk-installatie op gas. De ontkoppelde warmte, die tussen de 70°C en 85°C ligt, wordt gebufferd met behulp van warmteopslag in fase-overgang om de levensduur van de wkk-installatie te optimaliseren. De woningen worden van warmte voorzien door middel van een systeem voor lage temperaturen dat speciaal is ontworpen om de aanvoer- en retourtemperatuur het hele jaar tussen de respectievelijk 45°/35°C te houden. Elke woning heeft een eigen tussenstation met een verdeler en een elektrisch element om piekbelastingen te ondersteunen bij het verwarmen van huishoudelijk water.
Menggroep past watertemperatuur aan
De Grundfos MIXIT-menggroep zorgt ervoor dat de temperatuur van de aanvoer wordt verlaagd tot het niveau van de afgifteleiding. Een deel van het retourwater wordt gemengd met het aanvoerwater met een temperatuur van ca. 60°C tot 70°C. De retourtemperatuur ligt hierbij tussen de 25°C en 30°C en de insteltemperatuur van het afgiftesysteem bedraagt ongeveer 40-45°C.
“Het is natuurlijk veel eenvoudiger om een totaaloplossing te gebruiken dan om zelf elk afzonderlijk onderdeel te ontwerpen en installeren”, vertelt Alexander Grafe. “En de naadloze communicatie tussen de regelaar en de pomp is daarnaast een enorme pre. De regelaar regelt de pomp en leest tegelijkertijd de sensoren uit. Je hoeft alleen maar de gewenste parameters in te stellen op de regelaar, in plaats van op elk los onderdeel. Het komt erop neer dat deze oplossing het ongekend eenvoudig maakt om de watertemperatuur precies af te stellen en de optimale Delta T (verschil tussen de aanvoer- en retourtemperatuur) te vinden, waardoor het systeem zuiniger wordt.”
Monitoring met de nieuwe cloudoplossing
OVE houdt op afstand het systeem in de gaten vanuit de meldkamer op het hoofdkantoor. Om dit mogelijk te maken is de MIXIT-menggroep ook uitgerust met een eigen RJ45-ingang, zodat het mengcircuit bewaakt kan worden via BuildingConnect, de cloudoplossing van Grundfos. Dit platform wordt gebruikt voor het bewaken, besturen en bedienen van verwarmingsinstallaties in kleinere panden zonder uitgebreid beheersysteem. De standaardversie van MIXIT omvat al diverse functies, maar voor het volledige scala aan diensten is een software-upgrade nodig.
“De cloudoplossing is een belangrijke ontwikkeling op het gebied van menggroepen”, vertelt Alexander Grafe. “We hebben alleen een actieve internetverbinding nodig om het dashboard te openen, waarop alle relevante datapunten visueel worden weergegeven.”
OVE is van plan om MIXIT zowel toe te passen in nieuwe installaties als bij het moderniseren van oudere exemplaren. “Deze totaaloplossing heeft zichzelf al in tientallen installaties bewezen”, bevestigt Alexander Grafe. Niet alleen is de oplossing zeer gebruiksvriendelijk en krijgen we maximale controle over de werking van onze menggroepen, onze plannings- en installatiekosten zijn nu ook lager. De beheerfunctionaliteit via de cloud van MIXIT-menggroepen maakt ze nog aantrekkelijker voor beheerders die hun installaties voortdurend willen optimaliseren.”
"De cloudoplossing is een belangrijke ontwikkeling op het gebied van menggroepen," vertelt Alexander Grafe. “We hebben alleen een actieve internetverbinding nodig om het dashboard te openen, waarop alle relevante datapunten visueel worden weergegeven.”
De Grundfos MIXIT is een alles-in-een mixsysteem met tal van mogelijkheden en functies om te voldoen aan alle vragen in zowel warmte als koelingssystemen. De MIXIT heeft een ingebouwde aandrijving en sensoren waardoor het installeren en inbedrijfstellen van dit mixsysteem eenvoudig is.