Case story
In de afgelegen, koude Alpen vraagt een verwarmingsmonteur om betrouwbaarheid
Als individu, als bedrijf en als maatschappij is het erg belangrijk om rekening te houden met het milieu. Het besparen van energie zonder in te leveren op comfort is echt belangrijk.
Een gondel neemt Johannes Widmoser mee een besneeuwde, door mist verhulde berg op. Hij heeft de hele middag in zijn kantoor gebracht, en is nu op weg naar een van zijn succesverhalen. Het is laat in het Waidring-Steinplatte skiresort in Tirol. Met de mist en sneeuw is de zichtbaarheid buiten de ramen van de gondel bijna nul.
“Bij mooi weer is het uitzicht prachtig”, zegt hij, en wijst naar het onzichtbare landschap buiten de ramen. “Daar ligt het meer, de Pillersee, en dáár ligt de Loferer bergketen.” De gondel is een tijdje stil - dan klinkt het geratel van een langskomende steuntoren.
Johannes Widmoser, adviserend ingenieur bij Energietechnik GmbH, ontwerpt verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsystemen (HVAC-systemen) voor klanten in dit deel van de Alpen. De gebouwen zijn niet altijd bereikbaar, en in veel gevallen afhankelijk van het toerisme. Dat beïnvloedt de besluiten die Johannes neemt bij het kiezen van systeemonderdelen, bijvoorbeeld pompen.
“Er wordt grote nadruk gelegd op kwaliteit”, zegt hij. “Aan de ene kant op betrouwbaarheid, en aan de andere op energiebesparing.”
Hij is nu onderweg naar een gebouw waarvoor hij in 2014 het verwarmingssysteem ontwierp: Panorama Tenne, een après-ski bar voor 220 mensen op de berg Steinplatte.
De gondel bereikt de top en Johannes stapt uit. Hij loopt langs skiërs en een digitaal display dat in rode belettering -9°C aangeeft. Hij zet de capuchon van zijn jas op en ploetert zo snel mogelijk de berg op. Door de mist heen wordt een houten chalet zichtbaar. Door de ramen schijnt warm licht naar buiten. Hij stapt energiek binnen, groet het personeel en spreidt zijn armen.
“Dit is Panorama Tenne”, zegt hij met een brede grijns. “Heerlijk warm.”
Verwarming moet foutloos werken
Johannes geeft ons een snelle rondleiding langs de open kamers, de open haard, de banken, zithoeken en bar. Door de open ramen, die normaal uitzicht bieden op grandioze berggezichten, is nu alleen een snel donker wordende, blauwzwarte lucht te zien. “We zitten hier hoog in de Alpen. In de winter is het dus lastig om hier met materiaal langs te komen en reparaties uit te voeren. De verwarming moet te allen tijde foutloos blijven werken.”
Hij neemt de trap naar de kelder, en begeeft zich langs stapels biervaten en frisdrank naar de machineruimte. Aan één muur bevinden zich een gasketel en een warmwatertank, langs de andere staat een serie rode pompen: Grundfos ALPHA1, ALPHA3, MAGNA3 en UPS. Deze apparaten circuleren de warmte voor de vloerverwarming, radiatoren en warmwatervoorziening.
“Dit was een nieuw gebouw, dus werd het ontworpen om zo min mogelijk energie te gebruiken, met de nieuwste pompen zoals de MAGNA3 en ALPHA3”, vertelt Johannes.
Weer boven groet hij een van de eigenaren van het skiresort, Andreas Grunbacher.
“Voor ons is het belangrijkste dat de gasten zich hier thuis voelen”, zegt Andreas. “Dat de sfeer fijn is en de binnentemperatuur goed. De belangrijkste factor daarbij is het verwarmingssysteem. Die moet zijn werk goed doen, of het nu min 10 of plus 10 is. En ook belangrijk is dat de pompen energie besparen zonder defect te raken. Als er iets stuk gaat, hebben we meteen niks meer aan het hele systeem.”
Johannes stapt naar buiten, de ijskoude avondlucht tegemoet. De mist is opgetrokken, waardoor in de verte een bergketen zichtbaar is. “We moeten geen energie opwekken die we niet nodig hebben. Als individu, als bedrijf en als maatschappij is het erg belangrijk om rekening te houden met het milieu en energie te besparen. Het besparen van energie zonder in te leveren op comfort is echt belangrijk."