Case story

Gebouwen in Dubai bereiken tot 80% energiebesparing door simpelweg van pomp te wisselen

Ik kan met vol enthousiasme zeggen dat het echt de moeite waard was. Door over te stappen naar hypermoderne apparatuur hebben we energiebesparingen van 50-80% behaald.
Vasileios Vatistas, Portefeuillemanager, H&H Property Management and Development

Ontevreden huurders - zo simpel en concreet kan de aanleiding zijn om de oplossing te vinden voor hoe je je eigen gebouw op orde krijgt en tegelijk aansluit bij de doelstellingen van de regering om het energieverbruik van gebouwen te verbeteren.

De regering van Dubai heeft zich ten doel gesteld om tegen 2030 30.000 van haar gebouwen te moderniseren om te helpen de energiebehoefte van de stad met 30% te verminderen. Dit is onderdeel van een pakket aan initiatieven om energie en water te besparen in de Verenigde Arabische Emiraten. Gezien de snelheid waarmee de technologie vooruitgaat kan de stad nu beschikken over oplossingen waardoor zulke enorme besparingen in gebouwen mogelijk zijn. Dubai is in de afgelopen decennia enorm snel gegroeid, en de noodzaak voor dit soort oplossingen wordt de laatste paar jaar steeds duidelijker.

“Deze stad is ontzettend snel gebouwd, maar de nadruk lag daarbij niet op hoge kwaliteit qua design, constructie, materiaal, beheer en onderhoud,“ verteld Charles Blaschke, oprichter en CEO van Taka Solutions, een in Dubai gevestigd energie-adviesbureau dat zich specialiseert in engineering, technologie en financiële optimalisatie voor commerciële gebouwen.

“Deze mooie en grote gebouwen bestaan vooral uit glas, en hier in de woestijn hebben we met een extreem klimaat te maken. In Dubai is het 364 dagen per jaar zonnig. Het regent bijna nooit. De zon schijnt altijd ontzettend fel, dus de gebouwen worden aan heel wat zonnestraling blootgesteld. Glazen gebouwen gebruiken veel energie. Destijds was energie goedkoop, dus werd er niet zo veel aandacht aan geschonken. Men wilde gewoon een comfortabel gebouw. “We gooien er gewoon een groter airconditioningsysteem in, en een groter pompsysteem. Zo weten we zeker dat er meer dan genoeg capaciteit is om het gebouw koel te houden, wat er ook gebeurt, of het gebouw nou tot de nok vol zit of niet.” Dus overal in Dubai zijn de pompen en airconditioningsystemen over het algemeen een stuk groter dan ze hoeven te zijn. Er wordt niet gedraaid op maximale efficiëntie.“

"Ik wil heel graag zeggen dat het het waard was", zegt Vasileios Vatistas, Portfolio Manager, H&H Property Management and Development, over de upgrade van Grundfos Energy Check en Taka Solutions pomp- en koelmachinesysteem in drie gebouwen in Dubai.

De ‘straalmotor‘ van Indigo Tower

Indigo Tower is een voorbeeld van zo‘n gebouw uit de bouwkoortsperiode met een veel te groot airconditioningsysteem. Het is een typisch middelgroot gebouw van ongeveer tien jaar oud in een van Dubai‘s noordelijke wijken. Het gebouw bestaat uit acht verdiepingen met appartementen. De pompkamer bevindt zich op het dak, net boven appartement 812, 813 en 805. De bewoners van met name die adressen beschreven het geluid dat door het plafond heen kwam als “onafgebroken, het lijkt wel een straalmotor.”

“Mensen probeerden er te wonen en te slapen - het is immers een appartementencomplex. Maar ze hadden constant te maken met een enorme, ratelende herrie die maar niet ophield," zegt Charles Blaschke. “Vanwege de AC-behoefte in dit hete land staat de airconditioning letterlijk 24/7 en 365 dagen per jaar aan. Er was in het hele jaar niet één uur aan te wijzen waarin de bewoners het prettig hadden en geen problemen hadden met hun woonervaring in het gebouw. Er bestond dus een enorme motivatie om het probleem op te lossen.“

De eigenaar van Indigo Tower, H&H Property Management and Development, had ook te maken met een abnormaal hoog energieverbruik in twee van haar andere gebouwen, Green Tower (commerciëel) en Falcon Tower (woningen) in Deira, een van de wijken in Dubai. Portefeuillemanager Vasileios Vatistas vermoedde dat dit ook te maken had met de pomp- en koelsystemen. Daarom zocht zijn bedrijf contact met Taka Solutions.

Indigo Tower, Dubailand, Dubai

Grundfos Energie Check

Taka Solutions ging een samenwerking aan met Grundfos om te analyseren wat de problemen waren rondom de bestaande pompsystemen voor HVAC (heating, ventilation and air conditioning - oftewel verwarming, ventilatie en klimaatbeheersing). Uit een Grundfos Energy Check bleek dat er te grote pompen in de koelsystemen van de gebouwen waren geïnstalleerd, en dat deze systemen inefficiënt draaiden en slecht afgesteld waren. De pompen draaiden op constante snelheid. De Delta-T (het temperatuurverschil tussen het gekoelde toevoer- en retourwater) was maar 1 graad Celsius - en in een koelsysteem voor dat gebouw is dat een teken van enorme inefficiëntie.

Green Tower, Deira, Dubai

Grundfos adviseerde dan ook om de pompen te vervangen door blokpompen met eindaanzuiging en variabele toerentalregelaars: intelligente NB-E pompen. Deze zouden de koelinstallaties nauwkeurig van het benodigde debiet voorzien, zonder verspilling, en de Delta-T verbeteren tot 5 graden Celsius. Een simpele, kant-en-klare oplossing.

“Toen we ontdekten dat de pompen in deze drie gebouwen - Indigo, Green en Falcon - energie verspilden, trillingen produceerden, geluidsoverlast veroorzaakten, niet betrouwbaar waren en besparingspotentieel hadden, zagen we hierin een mogelijkheid om een echte overwinning te boeken door de apparatuur te vervangen”, aldus Charles Blaschke van Taka Solutions. Wat Taka Solutions vervolgens aanbood was om de oude pompen te vervangen... helemaal gratis.

“Heel wat mensen in ons team stonden er sceptisch tegenover,“ vertelt Vasileios Vatistas van H&H over het prestatiecontract. Maar het duurde niet lang voordat men begreep hoe het werkte. Door de energiebesparing zou de pomp-upgrade zichzelf uitbetalen.

Falcon Tower, Deira, Dubai

De oplossing

“Het idee is heel simpel”, zegt hij met betrekking tot het prestatiecontract. “Taka Solutions heeft een investeringsrendement op basis van de besparingen die de gebouwen opleveren. Het is een win-winsituatie, want we krijgen er nieuwe, hypermoderne apparatuur voor terug. We verlengen de levensduur van onze activa. We kunnen de bewoners een betere woonomgeving bieden - dat vinden we bij H&H heel belangrijk. En Taka Solutions krijgt over de loop van een paar jaar - afhankelijk van onze overeenkomst - haar geld terug via de energiebesparingen.

De Grundfos NBE-pompen bewaken via een smartphone Grundfos GO-app.

Direct resultaat

H&H zag bijna direct resultaat. In Indigo Tower gebruikten de pompen eerst 36 kW per uur. Na de upgrade gebruikten ze 7 - 10 kW/u. Nu, na twee jaar draaien, gebruiken ze 81% minder stroom dan daarvoor. En het zijn niet alleen de pompen die efficiënter zijn - de efficiëntie van het hele HVAC-systeem is gestegen. En de daadwerkelijke terugverdientijd van de investering was slechts acht maanden.

“Bij alles wat we doen worden we alleen betaald vanuit de besparingen die wij realiseren”, zegt Charles Blaschke. “We moeten ervoor zorgen dat we projecten met oog op de lange termijn ontwikkelen. Het samenwerken met partners en leveranciers van hoge kwaliteit, zoals Grundfos, is daarbij cruciaal, omdat we ons daardoor nergens zorgen over hoeven te maken. We weten dat we ze kunnen vertrouwen. We weten dat hun inbreng klopt. Dat het de juiste geoptimaliseerde oplossing is. Niet alleen vandaag, maar ook morgen.”

Het gaat hier niet om wensen en dromen, om dingen die niet haalbaar zijn. Het ligt voor het grijpen, en het is heel makkelijk haalbaar.
Charles Blaschke, oprichter en CEO Taka Solutions

Het resultaat

De cijfers over de andere twee in 2018 gemoderniseerde gebouwen vertellen een vergelijkbaar verhaal. Falcon Tower wist het energiegebruik van haar pompen met 46% te verminderen en Green Tower met 57%. Alles bij elkaar verminderden de gebouwen hun totale energieverbruik - inclusief de stroom voor koeling, ventilatie en licht - tussen de 20% en 25%.

“Ik kan met vol enthousiasme zeggen dat het echt de moeite waard was,“ zegt Vasileios Vatistas. Daarbij merkt hij ook op dat het niet alleen de moeite waard was voor zijn bedrijf, maar dat de bewoners van alle drie de gebouwen meer comfort ervaren. En hoe zit het met de appartementen op de achtste verdieping, direct onder de pompen van Indigo Tower? Daar is het helemaal stil - er zijn geen klachten meer.

De nieuwe HVAC-pompen van Green Tower gebruiken 57% minder elektriciteit om het kantoorgebouw koel te houden.

De potentie van dit soort modernisering in Dubai is gigantisch. “Het is belangrijk om de aandacht te richten op de enorme bijdrage die het moderniseren van oude, inefficiënte pompen kan leveren aan het behalen van de visie voor 2030 van Dubai, waarin een water- en energiebesparing van 30% wordt beoogd”, stelt Charles Blaschke. Hij merkt op dat het moderniseren van pompen ook bijdraagt aan het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen nummer 6 en 13 van de VN, water en klimaat.

“Het begint met één gebouw. Stap voor stap, gebouw voor gebouw,“ zegt hij. “Wij zien deze gebouwen als een soort vergrendelde potentiële waarde. Energiebesparingen, CO2-besparingen, kostenbesparingen: ze liggen allemaal in deze gebouwen onaangeroerd voor het grijpen.”

Het ‘pay as you save’-businessmodel, waarbij de eigenaars van gebouwen hun HVAC-systemen zonder kapitaalinvestering kunnen moderniseren, is volgens hem de prikkel die ze ertoe beweegt om de langetermijnwaarde van hun gebouwen te ontsluiten.

“Het enige wat we bij wijze van spreken hoeven te doen is er naartoe gaan en het ventiel opendraaien”, zegt hij. “Het gaat hier niet om wensen en dromen, om dingen die niet haalbaar zijn. Het ligt voor het grijpen, en het is heel makkelijk haalbaar.“

Andere verwante praktijkvoorbeelden

Lees vergelijkbare verhalen van klanten die ook hebben geprofiteerd van een Grundfos-oplossing.

Verwante toepassingen

Vind toepassingen van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.

Gerelateerde producten

Vind producten van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.