Case story
Pompupgrade voor groeiende stad brengt rendement - plus verrassende voordelen
Efficient and quiet pumps are good for our work environment.
In het bergachtige gebied van Qujiang, China, waar de watervoorziening van oudsher werd geholpen door vrij verval, zorgde verstedelijking voor een nieuwe uitdaging.
"Toen dit waterleidingnet in 1990 werd gebouwd, concentreerden we ons op energiebesparing en hoog rendement", zegt Liu Zhiwei, hoofd technologie en apparatuur bij Qujiang Water Supply Management, Shaoguan, in de provincie Guangdong. "Maar China heeft de laatste jaren veel stadsontwikkeling gehad. Nieuwe gebouwen worden hier voortdurend gebouwd. En met de verbetering van de levensstandaard is het waterverbruik in de huishoudens ook toegenomen."
De fabriek staat op een heuvel, 60 meter boven de stad, zodat gezuiverd water naar het centrum van de stad kan stromen. "Ons oude model op basis van stroming met vrij verval voldoet niet langer aan de behoeften van stadsontwikkeling", zegt Liu Zhiwei. "We kunnen niet voldoen aan de huishoudelijke waterbehoefte."
De fabriek breidt het waterleidingbedrijf uit met 60.000 vierkante meter waardoor de capaciteit bijna verdubbelt. Bovendien, zegt hij, "om actief op de nationale vraag naar energiebesparing en emissievermindering te reageren en geleidelijk verouderde apparatuur die veel energie verbruikt uit te faseren" nodigde het bureau van het Qujiang Water Supply Management de ingenieurs en technici van Grundfos (Shanghai) Pumps Company Ltd. uit voor een systematische " Pompaudit” voor hun boosterpompputten.
De fabriek begon met het renoveren van de pompputten van Shiliuye en Shaoye.
Liu Zhiwei zegt dat de focus van het bedrijf op het rendement van beide lag. Pas na de renovatie realiseerde zijn team zich dat de nieuwere pompen nog een voordeel zouden opleveren: geluidsreductie.
De Pompaudit van Grundfos onthulde dat met name de pompruimte van Shiliuye een ontwerpprobleem had waarbij de hydraulische pompkop te hoog was. De motoren bevonden zich een groot deel van de tijd in overbelastingsstatus, waardoor energie werd verspild en de werking van het systeem in gevaar dreigde te komen.
"En de pompen in de pompput van Shaoye draaiden al 20 jaar", zegt hij. "Ze hadden veiligheids- en betrouwbaarheidsproblemen. De lagers moesten regelmatig worden vervangen. De besturingskast gebruikte een oude 'step-down'-transformator om de pompen in te schakelen. En er waren geluidsproblemen in beide putten."
In feite, voegt hij eraan toe, was het gemeten geluid in de pompkamers 97-112 decibel (dB). Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie ligt de gemiddelde pijngrens voor mensen van lawaai op 100 dB, en acht uur blootstelling aan zulke geluidsniveaus kan ernstige schade veroorzaken. Een deel van het geluidsprobleem werd veroorzaakt door de verticale opstelling van de vroegere pompen, wat leidde tot sterke trillingen.
"We wilden de werkomgeving voor onze medewerkers verbeteren en energie besparen", zegt Liu Zhiwei.
De oplossing en het resultaat
Het waterbedrijf van Qujiang installeerde twee LS 75 kW horizontale split-case pompen van Grundfos in elke pompput.
Na één jaar werd bij Shiliuye en Shaoye de energiebesparing van de nieuwe pompen geschat op respectievelijk 33% en 17%. "Het bespaarde stroomverbruik voldoet aan onze schattingen in het energiebesparingsplan", zegt Liu Zhiwei. De besparingen zijn bovendien te danken aan het hoge rendement van de pompen en aan de exacte vraag naar watervoorziening.
"Vanaf het begin van het renovatieproces was onze focus erop gericht om energiezuinig te worden", zegt hij. "Maar toen we de Grundfos-pompen gingen gebruiken, merkten we dat ze ook stil waren. Onze medewerkers ter plekke waren hier erg blij mee."
Tegenwoordig, wanneer de pompen draaien, bedraagt het geluidsniveau 85 dB, het veilige niveau voor langdurig geluid.
"Zuinige en stille pompen zijn goed voor onze werkomgeving", zegt hij. "Ook hebben we door nieuwe stabiele pompen onze garantie op de watervoorziening verhoogd. Dit is een grote hulp voor onze burgers."
Liu Zhiwei zegt dat de Pompaudit van Grundfos meer deed dan hem alleen helpen om zijn horizon met betrekking tot technologie te verbreden. "Tijdens dit project heb ik geleerd om niet alleen economische voordelen na te streven. Ik heb ook geleerd over de humanistische zorgen en de werkomgeving. Bij mijn toekomstige managementtaken moet ik ook met deze aspecten rekening houden."